Eenvoudig, of beter, zoeken?

20 Oct


Foto uit Lawrence Olivier’s Hamlet.

In aansluiting op een eerder bericht over het surfgedrag van Nederlandse jongeren, hier is een recent artikel uit Inside Higher Ed: Searching for better research habits.

Het gaat om een verslag van de conferentie Sustainable Scholarship 2010, georganiseerd door Ithaka, Amerikaanse organisatie die de ICT-dienstverlening voor het hoger onderwijs en onderzoek promoot en ondersteunt. Waarschijnlijk vooral bekend als motor achter de tijdschriftencollectie Jstor.

Het probleem van «having too much information or not enough information» als gevolg van het «overuse of simple search» (zowel met Google als met andere zoekinstrumenten), wordt gebruikt in het artikel om de rol van de bibliotheek te schetsen op het gebied van informatievaardigheden.

Meer dan het leren omgaan met tools, gaat het om «critically think through how to construct a strategy for finding information about a topic that is unknown to you», aldus Andrew Asher, anthropoloog uit de University of Illinois, en lid van het information-literacy project ERIAL.

Daniel Russell van Google sluit zich bij Asher aan door te zeggen dat, belangrijker dat de algorithmen en de techniek achter de zoekmachines, is het leren van «what’s possible. In other words: if students do not know what is out there to find, they cannot search for it effectively. That is where librarians come in, said Russell. Scholarly searching is not an intuitive skill».

Mee eens, zou ik zeggen, en toch… Toch gingen de deelnemers aan de conferentie zich op een bepaald moment afvragen of «search education was possible — or worth the investment». Of het überhaupt mogelijk is van de Google-generatie studenten «better searchers» te maken. Kan de bibliotheek aan de studenten tonen, «particularly those aspiring to nonacademic careers», dat “eenvoudig zoeken” niet thuis hoort bij universitaire studies?

«… unless we can demonstrate some measurable payoff to searching, students aren’t going to do it», aldus collega bibliothecaresse Lisa Rose-Wiles uit Seton Hall University.

To be, or not to be…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: