Social media, jongeren en reclame

16 Feb

De Nationale Jeugdraad NJR, een landelijke organisatie die overheid en allerlei instanties adviseert over jeugdbeleid (en jongeren de kans wil geven «om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen») heeft een onderzoeksverslag gepubliceerd over het thema Jongeren over reclame op sociale netwerksites: Commerciële uitingen via groepen, spelletjes en privéberichten: hoe denken jongeren hierover?

830 jongeren (gemiddelde leeftijd 15 jaar, 52% meisjes 47% jongens 1%… onbekend, overgrote meerderheid VMBO studenten: 49%) hebben aan het onderzoek meegedaan. De meest populaire sociale netwerksites zijn verreweg Hyves en MSN. Daarmee zijn 9 van de 10 jongeren gemiddeld meer dan twee uur per dag bezig.

Net als bij het onderzoek uit afgelopen najaar over informatievaardigheden van jongeren, Einstein bestaat niet, blijkt dat jongeren zeer zelden actief gaan zoeken naar informatie, in dit geval over consumentenrechten. Toch laten de resultaten zien dat slechts een kleine minderheid (10%) kwetsbaar is voor commerciële aanbiedingen en dat «jongeren zich bewust zijn van reclame en aanbiedingen op netwerksites maar hier niet gevoelig voor zijn […] Jongeren maken ten aanzien van commercie op sociale netwerksites dus bewuste keuzes en laten zich nauwelijks beïnvloeden door ongevraagde aanbiedingen».

Directe aanbiedingen op de netwerksites of privémails worden op dezelfde bewuste wijze gebruikt (dwz vaak genegeerd).

Voor de mogelijkheid geinformeerd te worden door ConsuWijzer, het overheidsloket voor consumenten, staan de jongeren open.

Foto: screenshot uit de site van JNR.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: