Werkbezoek aan de UB Utrecht

23 Mar

Foto’s zijn van Janneke (Staaks ça va sans dire :-))

Op 27 januari jl. zijn collega’s Agnes Dessing, Judith Opitz, Janneke Staaks en ik op werkbezoek geweest bij de UB Binnenstad in Utrecht.

Joost van Gemert, Vakspecialist Muziekwetenschap, Religiewetenschap, Theologie & Klassieke talen, en Kees de Leeuw, Medewerker publieksdiensten, zijn onze gastheren geweest. Zij hadden mij uitgenodigd om naar de Domstad te gaan, tijdens hun werkbezoek aan de UBA, afgelopen oktober.

Joost en Kees hebben ons rondgeleid door het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon uit 1807, dat tussen 2005 en 2009 gerenoveerd is door het architectenbureau Grosfeld van der Velde, in het kader van het project Campus onder de Dom, waarbij de Faculteiten Geesteswetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie samen de stadscampus van de Universiteit Utrecht gaan vormen (op de Campus de Uithof zijn de Beta en Gamma gevestigd: daarbij hoort het bibliotheekgebouw van architect Wiel Arets, uit 2004).

Dankzij een stralend zonnige ochtend hebben wij volop kunnen genieten van de kenmerken die Grosfeld van der Velde op hun site (veel foto’s) noemen ivm het project: «Toegankelijk, transparant, uitnodigend, representatief en rustgevend zijn enkele kernwaarden voor de identiteit en beleving van het complex». Transparant, inderdaad: heel veel daglicht, erg mooi!

Net zo belangrijk én boeiend, en nu nog in de maak (er wordt de komende jaren nog ijverig gewerkt aan de stadscampus), is een andere uitgangspunt van het bibliotheekproject: «het realiseren van een natuurlijke ontmoetingsplek van onderwijs en onderzoek, van medewerker en student, van universiteit en stad […] Een plek waar zowel de student als de boeken centraal worden gesteld».

Een plek die door zijn gunstige ligging ten opzichte van de onderwijs- en onderzoekslokalen weet het inspirerende hart van de campus te worden. Kortom: zeker een bezoek waard (rondleidingen mogelijk via Architectuurcentrum Aorta).

P.S.: het cursusaanbod van de bibliotheek, de rol van informatievaardigheden in het studiecurriculum en de verschillen tussen UvA-informatiespecialist en UU-vakspecialist horen bij de onderwerpen die, in aansluiting op de rondleiding, Joost en Kees (nog bedankt voor hun gastvrijheid!) met ons hebben besproken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: