Leestips voor de zomer

15 Jul


… geen originele titel voor deze post, sterker nog: ik neem de leestips gewoon over van Bits of Freedom, wel voor de volgende redenen:

twee van de genoemde boeken hebben wij al in de Bushuis bibliotheek: The net delusion van blogger en internetdeskundige Evgeny Morozov, die op zijn minst sceptisch te noemen is als het gaat over de mate waarin sociale media en internetvrijheid ‘echte’ vrijheid kunnen bevorderen. Afgelopen 22 juni was Morozov te gast in Amsterdam: een verslag van zijn debat met UvA-docent Geert Lovink is te vinden op Free Press Limited.

The master switch van Tim Wu, hoogleraar recht bij de Columbia Law School: het boek, gerecenseerd in The New York Times als «an intellectually ambitious history of modern communications», schets de ontwikkeling van informatietechnologieën – of het nu de radio, tv, of het internet is – als een cyclus die o.a. leidt «from a freely accessible channel to one strictly controlled by a single corporation or cartel — from open to closed system».

van de overige titels die Bits of Freedom noemt, zijn er twee – op korte termijn ook op de UBA te vinden 🙂 – die respectievelijk gaan over de potentiële, positieve maatschappelijke toepassingen van games (Reality is broken van game-ontwikkelaar Jane McGonigal) en over internet & privacy (Nothing to hide van Daniel J. Solove, research professor of law bij de George Washington University Law School).

Eigenlijk is juist het boek van Solove dat mij tot het schrijven heeft geïnspireerd: vijf argumenten rond de bescherming van persoonlijke digitale gegevens en de zgn.‘niets-te-verbergen’ redenering, die de auteur al in een eerdere publicatie had besproken, worden namelijk gepresenteerd op de site van Bits of Freedom, en lijken me een niet onbelangrijke aanvulling op de lijst van zomerse leestips.

Foto is gevonden op Kumu Mākau `Olelo, blog gelieerd aan de Kamehameha Schools te Honolulu (… zomerse stemming).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: