Geluidsoverlast (onderwijs en samenleving 3)

19 Jul

Zoek je in Google op “geluidsoverlast schiphol”, tref je onder de eerste resultaten het BAS Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (waar omwonenden van de luchthaven terecht kunnen voor klachten en informatie) en de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL (belangenbehartiger van bewoners van Lansingerland).

Op welke manier gaan (semi)overheidsinstanties om met de protesten tegen (dreigende) geluidsoverlast, of het nu door vliegtuigen of door hogesnelheidstreinen veroorzaakt wordt? Hoe weten beleidsprocessen de beleving van geluid te beïnvloeden?

Over deze onderwerpen schreef UvA-socioloog Christian Broër eerst zijn proefschrift, in 2006, Beleid vormt overlast en vervolgens twee tijdschriftartikelen, die onlangs bekroond zijn met een prijs:

Private trouble, policy issue: people’s noise annoyance and policy discourse, verschenen in 2008 in Critical Policy Studies en gekozen als een van de drie beste artikelen die het tijdschrift heeft gepubliceerd in de periode 2007-2010.

Policy discourse and people’s internal frames on declared aircraft annoyance: an application of Q-methodology, verschenen in 2009 in de Journal of the Acoustical Society of America en bekroond met de Henk G. Sol-award van de TU Delft, waar de medeauteur van de studie, Maarten Kroesen, werkt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: