In het kort (2) : boeken

4 Oct

Op de lange lijst lang ongelezen berichten van mijn RSS-abonnementen vielen mij vanochtend o.a. op: een niet te recent artikel uit The Guardian en een heel recent blogpost van HvA-collega Wilma van den Brink.

In The death of books has been greatly exaggerated geeft oud-journalist/oud-digital media producer/schrijver Lloyd Shepherd zijn visie op de onweerstaanbare opmars van e-books en de verdwijning van gedrukte boeken.

Het onderwerp ligt kennelijk na aan mijn hart (zie De toekomst van het boek): zal het liggen aan het feit dat al in 2000, toen ik nog in Italië woonde en naar de Salone del Libro (de Italiaanse Buchmesse) ging, allerlei uitgevers en verkopers (van e-books, ça va sans dire) bezig waren de imminente dood van het gedrukte boek aan te kondigen?

Of zal het ook liggen aan de feiten (o.a. verkoopcijfers, omzet per boekensoort enz.), zoals kort geschetst in het artikel van Shepherd, waaruit blijkt dat het nog steeds gaat, eerder dan om ongeduldige massa’s e-lezers, om hebzuchtige uitgevers en verkopers van… you guess it…. e-books?

In ieder geval tijd voor boeken, en daar komt de post van Wilma heel goed van pas: in Het favoriete boek van Stephen Fry#followalibrary bericht zij over de eind 2010 gestarte initiatief van Marc Barteling: Why I love this book, waar lezers een one minute book review video van hun favoriete titel kunnen laten opnemen.

Iedereen mag mee! Of je een onbekende of een beroemde lezer bent – zoals in het geval van Britse acteur Stephen Fry, die vertelt over Ulysses van James Joyce – wat telt is de passie waarmee je je lievelingsboek voor de camera weet te recenseren. Lees en vertel voort!

Foto komt uit de site van Scuola Holden, een Italiaanse onderwijsinstelling voor creatief schrijven en storytelling.

Advertisements

One Response to “In het kort (2) : boeken”

  1. Wilma van den Brink 4 October 2011 at 11:51 #

    Leuk dat je naar mijn blogpost verwijst.
    Dank daarvoor 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: