Open access

6 Dec

Begin vorige maand vond het jaarlijkse Open Access Week plaats. Tussen 24 oktober en 4 november jl. organiseerden hoger onderwijsinstellingen over de hele wereld activiteiten om Open Access tot wetenschappelijke informatie te promoten. Hierbij twee voorbeelden van Open Access uit mijn directe werkomgeving:

1) het literatuuronderzoek van collega Géke Zijlstra, medewerker bij de Bushuis Bibliotheek, Peer review en open access: Nieuwe vormen van peer review voor online publicaties. Haar onderzoeksrapportage is een van de opdrachten van het vak Academische vaardigheden bij de opleiding Culturele informatiewetenschap aan de UvA. «Ook bibliotheekmedewerkers blijven hun leven lang leren», aldus Zijlstra, en als motivatie om de opleiding te volgen noemt zij o.a. de belangstelling voor «wat de studenten van tegenwoordig moeten weten en kunnen», als het om informatievaardigheden gaat.

2) the MA-scriptie Sociologie van Elgin Blankwater, «Hacking the field. An ethnographic and historical study of the Dutch hacker field». Sinds afgelopen oktober combineert Elgin zijn taken bij het ICTO ICT in het Onderwijs met die van coordinator van het ComLab, het onderzoekslaboratorium van de ASCoR Amsterdam School of Communication Research. Naast een korte geschiedenis van hacking, presenteert de scriptie van collega Blankwater de resultaten van tien maanden etnografisch veldwerk over «a group of people who refer to themselves as hackers […] their particular lifestyle and beliefs» (p. 137).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: