Nieuwjaarskaart uit Parijs

2 Jan

Als het om de digitale wereld gaat, zal 2011 o.a. herinnerd worden als het jaar dat Apple-topman Steve Jobs overleed. Een ander overlijdensbericht, dat veel minder stof heeft doen opwaaien, kwam afgelopen 14 december uit de Lichtstad en betrof de boekenwereld: de Amerikaan George Whitman, oprichter van de boekhandel Shakespeare and company, is op 98-jarige leeftijd gestorven. De winkel aan de rue de la Bûcherie – niet ver van de Notre-Dame, wel rive gauche – werd in 1951 door Whitman geopend en nog steeds ontleend zijn faam:
– aan de waanzinnige boekenopstelling van het interieur, waarvan de foto onderaan dit bericht een aardige indruk geeft (toeristen, nieuwsgierigen, bezoekers en klanten zorgen op internet voor letterlijk miljoenen afbeeldingen van de winkel);
– aan de illustere culturele geschiedenis van de zaak, die Whitman in een belangrijke ontmoetingsplek wist te ontwikkelen voor talloze literaire kopstukken van naoorlogs Parijs, waaronder Henry Miller, Samuel Beckett, James Baldwin, William Burroughs, Allen Ginsberg, Jean-Paul Sartre en Marguerite Duras.

De activiteiten van Whitman zetten echter de traditie voort van de eerste Shakespeare and company die de Lichtstad had gekend: expat Sylvia Beach, boekhandelaar en uitgever, had de zaak in 1919 geopend, en deze werd in de bruisende jaren 20 en 30 bezocht door o.a. Man Ray, Ezra Pound, Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Francis Scott Fitzgerald en James Joyce (wiens Ulysses werd in 1922 juist op initiatief van Sylvia Beach door Shakespeare and Company gepubliceerd: schrijver en uitgever zijn in de foto hiernaast te zien, uit www.themodernworld.com).

Over (het overlijden van) George Whitman, en over zijn boekwinkel, hebben o.a. Liberation, The Guardian en de New York Times bericht.

P.S.: iedereen uiteraard een gelukkig nieuwjaar toegewenst, o.a. in het teken van boeken & cultuur & Parijs… Bonne année!
De interieurfoto komt uit de site van fotograaf Arnaud Frich; de kleurenfoto komt uit wikipedia; het fotoportret van George Whitman komt uit de site van Shakespeare and company.

Advertisements

One Response to “Nieuwjaarskaart uit Parijs”

  1. Patricia Manrho 6 January 2012 at 08:27 #

    Wow…..hier zou ik wel even een paar dagen willen browsen :-)! (zie foto onderaan!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: